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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  26/07/2022
Data da última atualização:  26/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PRESTES, A. A.; HELM, C. V.; ESMERINO, E. A.; SILVA, R.; CRUZ, A. G. da; PRUDENCIO, E. S.
Afiliação:  AMANDA A. PRESTES, Federal University of Santa Catarina; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ERICK A. ESMERINO, Federal Institute of Rio de Janeiro; RAMON SILVA, Federal Institute of Rio de Janeiro; ADRIANO G. DA CRUZ, Federal Institute of Rio de Janeiro; ELANE S. PRUDENCIO, Federal University of Santa Catarina.
Título:  Potential properties of guabiroba (Campomanesia xanthocarpa O. Berg) processing: a native brazilian fruit.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Advances in Food Technology and Nutritional Sciences, v. 8, n. 1, p. 1-13, 2022.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Guabiroba (Campomanesia xanthocarpa O. Berg) is a native Brazilian fruit with an important nutritional value and a great economic potential for processing. This fruit is a source of fibers, carbohydrates, potassium, and bioactive compounds, such as polyphenols, carotenoids, and Vitamin C. The phytochemicals of guabiroba are elucidated regarding their high antioxidant activity, which is related to human health benefits when introduced into a dietary routine. In addition, the antioxidant property of this native fruit can act as a natural preservative against oxidative and enzymatic reactions, and microbiological spoilage, extending the shelf-life of food. Thus, the addition of guabiroba in the development of new products, in addition to improving the functionality of the food, can reduce the use of chemical additives. Studies related to encouraging the use of guabiroba in food formulation, as well as the use of emerging technologies in the processing of this native fruit, become the basis of this review that aims to expand the knowledge of this Brazilian fruit and enhance its application in the food industry.
Palavras-Chave:  Emerging technologies; Gavirova; Myrtaceae family; Technological approach.
Thesagro:  Guabiroba.
Thesaurus Nal:  Campomanesia xanthocarpa; New products.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144943/1/AFTNS-2022-PotentialPropertiesGuabiroba.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58322 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  07/02/1994
Data da última atualização:  13/01/2022
Autoria:  GORGATTI NETTO, A.; GAYET, J. P.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, E.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; BORDIN, M.
Título:  Uva para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita.
Ano de publicação:  1993
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: MAARA; EMBRAPA-SPI, 1993.
Páginas:  40 p.
Série:  (Publicações técnicas FRUPEX, 2).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Características das frutas de exportação; Características visuais para a variedade Italia; Ausencia de depositos ou sinais defensivos; tamanho e uniformidade dos cachos; Tamanho e uniformidade dos bagos; Danos mecânicos, fisiológicos e químicos; Formato e aparência dos cachos; Coloração dos cachos; Resistência do engaco; Aspectos de maturação; Métodos de avaliação de qualidade; Classificação dos exportadores; Determinação do ponto de colheita; Pré-colheita; Colheita; Preparo da uva no galpão de embalagem; Diagrama logistico de preparo e tratamento da uva; Normas europeias de qualidade para a uva de mesa; Definição do produto; Características de qualidade; Tamanho; Tolerancia; Embalagem e apresentação; Marcação; Normas norte americanas de qualidade para a uva de mesa; Aplicação do metabissulfito; Pré-resfriamento; Conservação; Tratamentos complementares; Sistema integrado de manuseio pós-colheita; Uso de defensivos; Glossario; Classes toxicologicas; Embalagem; Rotulagem; Paletização; Transporte.
Palavras-Chave:  Brasil; Classificacao; Export; Exportation; Foreing trade; Fruit; FRUPEX; Grape; Harvest; Package; Pesticide; Pos colheita; Pós-clheita; Postharvest; Selection; Transport; Uva - Exportacao; Uva - Pos-colheita; Videira.
Thesagro:  Colheita; Embalagem; Exportação; Maturação; Pós-Colheita; Produção; Refrigeração; Seleção; Transporte; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus NAL:  Brazil; classification; Grapes; harvesting; Vitis.
Categoria do assunto:  --
A Sistemas de Cultivo
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230268/1/Frupex-Uva-proc.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE15868 - 2UPEFL - PP00725SPI00725a
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